Bårtäcke
Nu är mitt tredje bårtäcke klart. Och som vanligt har jag både formgivit och vävt täcket själv.
Frågar mig någon om hur lång tid det tar, så måste jag först räkna minst ett år för samråd och planering med uppdragsgivaren, design och formgivning, provvävningar, materialval och pådragning av varpen. Sedan är det kanske ytterligare ett år av inslag och efterarbete innan bårtäcket kan tas i bruk.
Sunnersta som fick mitt senaste bårtäcke hade ju en mycket speciell kyrka som jag skulle ta hänsyn till: mycket trä med grovskurna och naturnära inredningsdetaljer. Jag antog utmaningen och valde färder och material som skulle ansluta. Nu kan du gå dit och titta på resultatet.
Mitt andra bårtäcke blev jag ombedd att göra till Önsta kyrka i Västerås, klart i juni 2009.
Det blev ett helt vitt underlag mot vilket jag vävde en röd, lös mittbård som man lägger på efteråt. Tanken är att den röda mittremsan ska kunna hänga framme i kyrkan som en fristående prydnad bredvid andra röda detaljer i koret, när det inte är begravningar. (Om någon undrar över bilden ovan, så är det min bruna kjol som sticker fram när jag håller på att lägga över den röda bården.)
Mitt första bårtäcke var det som Du ser på bilden nedan. Mellan 1999 och 2001 arbetade jag med min största väv dittills, ett bårtäcke på beställning av Norrköpings baptistkyrka.
Bårtäcket som jag gjorde används vid församlingens egna begravningar men kan också lånas ut. Det är vävt i ett stycke med en påsydd bård, sammanlagd storlek 345 x 216 cm. Materialet är inslag av ullgarn och lingarn med guld- och silvertrådar på en bomullsvarp.
Betraktaren lägger som vanligt in vad hon eller han själv vill i väven. Men det går att följa ett skeende från grönbrun mylla över en horisontlinje till himlen. Eller till evigheten och vidare.
Jag gör gärna fler bårtäcken, om jag får beställningar. Även annan textil utsmyckning till kyrkorum kan locka.